Get Adobe Flash player
www.gardencyprus.com Tips Βασική φροντίδα για Ορχιδέες

Βασική φροντίδα για Ορχιδέες

Βασική φροντίδα για Ορχιδέες

Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε πληροφορίες οι οποίες θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε όσο το δυνατόν καλύτερα τις ορχιδέες σας σε βαθμό που οι φίλοι σας να μην αναγνωρίζουν εάν πρόκειται για ένα φυσικό φυτό ή ένα πιστό πλαστικό ομοίωμα.

Βασικά στοιχεία για τη σωστή ανάπτυξη του φυτού της ορχιδέας είναι η θερμοκρασία, η υγρασία του περιβάλλοντος χώρου, το πότισμα και το φως. Αν αυτά τα τέσσερα στοιχεία διατηρηθούν εντός των επιθυμητών παραμέτρων θα μπορείτε να θαυμάζετε μία όμορφη και συνάμα υγιή ορχιδέα!

Φως ναι αλλά όχι άμεσο!

Φυσικά η ορχιδέα χρειάζεται φώς και αρκετό μάλιστα! Όμως να έχετε πάντα υπόψη πως η ορχιδέα πρέπει να παίρνει πάντα το φώς της στη σκιά (έμμεσο από ανακλάσεις) και όχι να την βλέπει κατ ευθείαν ο ήλιος (άμεσο φως). Ο καλύτερος τρόπος να καταλάβετε εάν η ορχιδέα σας λαμβάνει την σωστή ποσότητα είναι με το να παρατηρήσετε το σχήμα, το μέγεθος και την υφή των φύλλων της.

Αν τα φύλλα της ορχιδέας είναι λεπτά και μακρόστενα τότε είναι άμεση η ανάγκη για περισσότερο φως. Σε τέτοια περίπτωση τοποθετήστε την ορχιδέα σας σε χώρο ο οποίος να λαμβάνει περισσότερο φως για μεγαλύτερη χρονική διάρκεια στη μέρα (πχ. δίπλα από το παράθυρο της κουζίνας σας χωρίς να έρχεται σε άμεση επαφή με τις ακτίνες του ήλιου). Αντιθέτως, αν τα φύλλα της είναι μαλακά και πλατιά χρειάζεται λιγότερο φως.

Πόσο νερό χρειάζεται μια Ορχιδέα;

Το νερό είναι ένας βασικός παράγοντας στην διατήρηση μιας ορχιδέας. Είναι επίσης ο ποιό δύσκολος παράγοντας. Η καλύτερη συμβουλή όσον αφορά το πότισμα είναι να ψάχνετε πάντα για σημάδια αφυδάτωσης στο φυτό. Να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι οι ορχιδέες χρειάζονται πότισμα μόνο όταν το έδαφος στο οποίο είναι φυτεμένες δεν είναι υγρό. Οι ορχιδέες ευδοκιμούν όταν υπάρχει ισορροπία μεταξύ νερού και αέρα στο ρίζωμά τους. Αν οι ρίζες είναι καλυμμένες με νερό τότε δεν θα μπορούν να πάρουν αρκετό αέρα, θα σαπίσουν και θα αναπτύξουν μύκητες και ασθένειες. Είναι κρίσιμο για την ορχιδέα σας να μην την ποτίζετε περισσότερο από όσο χρειάζεται.

Αν έχετε διάφορους τύπους ορχιδέας σε διαφορετικά μέρη του σπιτιού σας να έχετε υπόψη πως η κάθε ξεχωριστή ορχιδέα έχει τις δικές της ανάγκες. Ρόλο στο πόσο νερό και πόσο σύντομα χρειάζεται πότισμα μια ορχιδέα παίζουν διάφοροι παράγοντες όπως το αν είναι φυτεμένη σε μικρή γλάστρα, αν είναι εκτεθειμένη σε υγρασία μικρότερη του 40% ή εάν στο σημείο όπου βρίσκεται φυσά συχνά αέρας. Σε τέτοιες περιπτώσεις το φυτό θα χρειάζεται συχνότερο πότισμα.

Η ιδανική Θερμοκρασία για μια Ορχιδέα!

Οι ορχιδέες φαίνονται πολύ εύθραυστες και πολλοί άνθρωποι δεν περιμένουν από ένα τέτοιο φυτό να είναι και πολύ ανθεκτικό. Η αλήθεια είναι ότι αν ακολουθήσετε τα σωστά βήματα και μεθόδους φροντίδας της ορχιδέας σας θα ανακαλύψετε ότι είναι αρκετά ανθεκτικά φυτά! Η θερμοκρασία κατά κύριο λόγο έχει να κάνει με τον τύπο της ορχιδέας που κατέχετε. Διαφορετικές φυτά χρειάζονται διαφορετική θερμοκρασία. Σε γενικές γραμμές υπάρχουν τρείς κατηγορίες όσον αφορά τη θερμοκρασία.

Ορχιδέες στην κατηγορία της μέσης θερμοκρασίας (Cattleyas, Epidemdrums, Orchidiumsκαι Laelias). Το μυστικό σε αυτή την κατηγορία είναι να διατηρήσετε την θερμοκρασία το ελάχιστο 15 βαθμών κελσίου κατά τη διάρκεια της νύχτας και το μέγιστο 22 βαθμών κελσίου κατά τη διάρκεια της μέρας.

Ορχιδέες στην κατηγορία της χαμηλής θερμοκρασίας (Cymbidiums, Cyripediums, Odontoglossumsκαι Miltonias). Το μυστικό σε αυτή την κατηγορία είναι να διατηρήσετε την θερμοκρασία μεταξύ 10 – 13 βαθμούς κελσίου κατά τη διάρκεια της νύχτας και μεταξύ 15,5 – 18,5 βαθμούς κελσίου κατά τη διάρκεια της μέρας.

Ορχιδέες στην θερμόαιμη κατηγορία (Phalaenopsis, Paphiopediums, Vandas, Rhynchostylusκαι Dentrohiums). Αυτή η κατηγορία, η οποία είναι και η πιο ιδανική για την περιοχή μας ευδοκιμεί σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 18 βαθμών κελσίου κατά τη διάρκεια της νύχτας μέχρι 25 βαθμούς κελσίου κατά τη διάρκεια της μέρας. Για αυτό τον τύπο ορχιδέας είναι σημαντικό να μην εκτεθούν σε θερμοκρασίες μικρότερες των 7 βαθμών κελσίου!

Συμβουλές Φροντίδας για Διατήρηση της Ιδανικής Σχετικής Υγρασίας Αέρα!

Η σχετική υγρασία του αέρα είναι βασικά η περιεκτικότητα του αέρα σε υγρασία. Για τις ορχιδέες, η υγρασία παίζει τον σημαντικότερο ρόλο στο να ευδοκιμήσει η να καταστραφεί το φυτό. Η διατήρηση της σωστής σχετικής υγρασίας στον αέρα καθορίζει και την επιτυχία στο μεγάλωμα και διατήρηση ενός φυτού!

Για τις τροπικές ορχιδέες η καλύτερη συμβουλή είναι να τοποθετήσετε ένα δοχείο με νερό στο ενδιάμεσο των φυτών. Με αυτό τον τρόπο θα επιτύχετε την παροχή της αναγκαίας υγρασίας στα φυτά. Ακόμη μία λιγότερο γνωστή συμβουλή είναι να τις ποτίζετε συχνότερα ραντίζοντάς τις 2-3 φορές τη μέρα και αυτό επειδή οι τροπικές ορχιδέες χρειάζονται περισσότερο νερό από τις υπόλοιπες. Ακόμη μια συμβουλή αν έχετε νεότερα φυτά είναι ότι αυτά θα χρειάζονται ακόμι περισσότερη υγρασία. Γενικός κανόνας είναι ότι πάντα θα πρέπει να παρατηρείτε τα λουλούδια, το έδαφος και τα φύλλα τους.

Οι υπόλοιπες ορχιδέες χρειάζονται ένα περιβάλλον με σταθερό ποσοστό υγρασίας της τάξης του 60% – 80%. Στην περίπτωση που οι ορχιδέες βρίσκονται φυτεμένες σε εξωτερικό χώρο, συνήθως ευδοκιμούν σε παραλιακές πόλεις όπου η υγρασία το καλοκαίρι είναι η ιδανική. Στην περίπτωση που μεγαλώνετε τις ορχιδέες σε εσωτερικό χώρο πρέπει να προσέξετε την επίδραση του συστήματος κλιματισμού σας ή της θέρμανσής σας στην σχετική υγρασία του χώρου σας. Στην περίπτωση που η υγρασία πέφτει σε πολύ χαμηλά επίπεδα ίσως είναι αναγκαία η λύση ενός υγραντήρα χώρου. Μια άλλη πολύ καλή λύση είναι να τοποθετήσετε τις ορχιδέες σας στο δωμάτιο του μπάνιου σας όπου και η υγρασία είναι αρκετά ψηλότερη από το υπόλοιπο σπίτι, δεδομένου ότι υπάρχει και αρκετό φως.

Μία πολύ καλή συμβουλή εάν θέλετε να διατηρήσετε τις ορχιδέες σας είναι να τις διατηρήσετε όλες μαζί και να τοποθετήσετε τις γλάστρες σε ένα δίσκο ο οποίος έχει βότσαλα και νερό, χωρίς όμως να έρχεται σε επαφή το νερό με τις γλάστρες. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείτε ένα μικρόκλιμα το οποίο είναι ιδανικό για τα φυτά σας.

Ακολουθώντας αυτούς τους βασικούς κανόνες και κάποιες από τις συμβουλές μας είναι σίγουρο ότι θα επιτύχετε φανταστικά αποτελέσματα και θα μεγαλώσετε τα φυτά σας τα οποία θα σας ανταποδώσουν με τα υπέροχα λουλούδια τους.

 

 

 

 
Banner
Banner
Banner